Aridum- från idé till utvecklat system
Peter och John och en tredje part hade tidigare ett företag tillsammans. En idé om att bygga social housing fanns då men livet kom emellan och Peter och John bestämde sig för att hitta på något annat tillsammans. De satte sig därför ner vid skrivbordet och började spåna på nya idéer. Peter och John tog sina samlade kunskaper och tankar om framtid och utvecklig, vad som fanns och vilka behov och utvecklingsområden de ville möta. Där och då började Aridum ta sin form. Och idag sju år senare är Aridum ett faktum.
Hur idén kom till
Tid är historiskt den enda faktor som har kunnat påverka uttorkning av betongplattan men problemet med tid är att det har gett långa torktider och därför lett till längre byggtider. Det har heller inte varit möjligt att säkerställa att plattan har blivit torr samt att fukt inte tränger in och gör fastigheten sjuk. Peter och John ville hitta ett annat sätta att genomföra uttorkningen på, ett sätt som kunde säkerställa och påskynda den. Tanken på att tänka tvärtom började växa sig stark.
Idén kom från hur man med hjälp av infiltration underifrån konstbevattnar torra och regnfattiga områden. Det är en metod som ger en effektiv befuktning och har en långtidseffekt. Peter och John ställde sig frågande om inte den metoden borde fungera tvärtom vid uttorkning av betongplattan. De började nysta i vilka möjligheter som fanns att torka ut plattan nedåt i stället för det traditionella sättet uppåt.
När vi hade kommit fram till idén var sedan det första steget att hitta någon form av luftförande skikt under betongplattan för att kunna putta in torr luft och ta ut den blöta. På det här viset inbillade vi oss att uttorkningen kunde ske dubbelt så snabbt och att vi kunde få en effektivare byggprocess, säger Peter
För att säkerhetsställa att idén fungerade och undvika att lägga energi på fel ställe arbetade de snabbt från skiss till testgjutningar. När testgjutningar och laboratorietester visade att idén höll så skickade de in en patentansökan.
Valet föll på miljövänliga material
Under resans gång har de laborerat med olika material. Alltifrån sand, till grus och leca. De laborerade även med skumbetong men eftersom materialet är tätt släppte det inte igenom luft. Till sist hittade de rätt i skumglas.
Fördelen med skumglas är att det är torrt under tiden som det produceras, till skillnad från exempelvis leca som har en blöt process där vatten tillsätts och det sen måste torkas ut ur materialet. En annan fördel med skumglas är att det är återvunnet glas.
Sett ur ett miljöperspektiv så är de materialval vi gör viktiga. Dels använder vi skumglas som är ett återvunnet material dels en betong som har en lägre co2-belastning i produktionen. Vi har ju en fördel där gentemot traditionellt byggande där de i regel måste gå på ett lägre vattencementtal, vct men med Adrium kan vi i stället gå på ett högre vct, vilket är bättre ur miljösynpunkt, säger Peter.
Extern experthjälp
I utvecklingen av Aridum har de tagit in experthjälp. SSG Corvara Industri- & skadeservice AB och Corroventa Avfuktning AB har bistått med uppbyggnaden av de ingående komponenterna i avfuktningssystemet och Detectum AB har utvärderat provresultaten.
För trovärdighetens skull ville vi ha en extern part som utvärderade och skrev resultatrapporten, vi ville inte använda våra egna ord, säger Peter.
Utmaningar på vägen
Under vägen har duon stött på flera utmaningar. Den största har varit att behålla materialet (skumglaset) torrt under produktion. Det var en utmaning som de stötte på när projekt Stensholm drog i gång. När materialet produceras i fabriken är det torrt men eftersom det i detta fall transporterades i containrar utan tak och vädergudarna var på regnhumör så hann allt bli blött eftersom det var en ganska lång transportsträcka i detta fall dessutom. När materialet kom fram till arbetsplatsen var det genomblött.
Det har också funnits en utmaning i att få en förståelse för hur de måste jobba. Att få in tänket i hela processen från projektering till utförande. Konsulterna som medverkar i en projektering, exempelvis el, rör och ventilation, stöter ibland på hinder när de behöver göra en förändring i sitt grundtänk. Ett exempel är golvvärme.
Med golvvärmen var det bekymmersamt eftersom de hade byggt upp ett system att fästa det i cellplasten med hjälp av platspiggar och nu gick det inte att göra på grund av att skumglas är ett löst material. Vi löste det genom att lägga en armeringsmatta som golvvärmen kunde bindas fast i. Det är ett exempel på utmaningar som vi inte såg framför oss initialt men som vi har fått arbeta med på vägen, säger John.
Nästkommande artikel kommer att handla om ett lyckat och nyligen avslutat projekt där Aridum varit en viktig del.