Aridum
Aridum är ett system som kontrollerar, garanterar och påskyndar uttorkning av grund och bjälklag. En helt ny idé men där traditionella metoder och material har använts för att ta fram ett system som effektiviserar byggprocessen och behåller fastigheter friska. Peter Lindqvist och John Höglund står bakom idén och utvecklingen av Aridum.
Så här fungerar Aridum
Uttorkningsprocessen går till så att när grunden är gjuten så får betongen härda under en bestämd tid. Därefter sätts torksystemet igång som då driver ut fukten ur konstruktionen. Luften cirkulerar både på plattans under– och ovansida. Den torkar snabbare neråt än uppåt. Mätning görs på 20, 40 och 80 % djup från ovansidan, eftersom uttorkning sker dubbelsidigt i Aridum finns en rimlig förhoppning om att enbart mäta på 20 % respektive 80 % djup enligt RBG:s anvisningar för dubbelsidig uttorkning (en traditionell platta mäts på 40 % djup på grund av ensidig uttorkning).
När kravet på 85 % RF är nått har konstruktionen blivit torrare snabbare än vid en traditionell byggnation. Därefter kontrollerar och certifierar en Aridum certifierad fukttekniker uttorkningen. Aridum finns både för grund och bjälklag.
Stensholm – första projektet
Peter som annars arbetar som konstruktör får ofta frågor om uttorkningstider på betong. När Lars Bovin, projektledare på Jönköpings kommun, efterfrågade ett sätt att slippa spackelmassan som måste läggas på betongplattorna svarade Peter: ”Jo jag vet ett sätt men det är ett helt annat sätt att producera betongplattan på och det kommer med andra vinningar”. På den vägen är det och i januari 2020 sjösattes Aridum i Jönköpings kommuns projekt Stensholm.
– Kommuner och landsting eller ja allt offentligt byggande är Aridums primära kunder, säger John.
Nästkommande artikel handlar om hur idén kom till genom att tänka tvärtom och om vägen från idé till ett utvecklat system.