Lyckat projekt i mål på klassisk mark
29 juli 1945 gjorde Jönköping södra sin allsvenska debut på Stadsparksvallen, Jönköpings anrika fotbollsarena som nu renoverats och moderniserats inför sitt 120-årsfirande, 2021. Ett omfattande projekt där Aridum varit en viktig del av projektets framgång.
Den kommunägda fotbollsarenan Stadsparksvallen i Jönköping har fått nya vinklar och vrår och Aridum har haft ett finger med i spelet. Efter renovering och tillbyggnad finns det nu gott om plats för de över 7 200 åskådarna som kan tas emot att både köpa kaffe och korv i någon av anläggningens sex olika kiosker, och gå på toaletten på någon av de trettio toaletterna på arenan i pausen.
Det här har varit ett väldigt roligt projekt att jobba med, säger Peter och John håller med. Inte bara för att det är en prestigefull plats utan för att vi har haft väldigt bra koll på vår del av projektet hela vägen.
Kontroll från start till mål
I tidigare projekt har fler aktörer varit inblandande i processerna kring gjutandet av bottenplattan, men i projekt Stadsparksvallen har Peter och John själva ombesörjt kontroll av hela underbyggnaden upp till underkant av betongen.
Allt från inköp av material och planering av transporter till utläggning av isolerskikt och luftförande skikt. Denna gång lades ett 50 mm tjockt makadamlager mellan skumglaset och betongplattan, något som Aridum inte gjort på samma sätt i föregående projekt.
Betongens vattencementtal optimerades till VCT=0,55. För att säkerställa en så effektiv byggprocess som möjligt är det inte möjligt att använda sig av ett lägre VCT än 0,55 om du vill undvika att behöva spackla ytan innan mattläggning.
Vi började gjuta i februari 2020 och vädret var som det brukar vara den årstiden. Inte soligt och varmt med andra ord säger Peter. Vi höll tidplanen och lyckades till och med torka snabbare än kalkylerat. På 68 dygn lyckades vi få ett RF på 80,3 och 80% ner i plattan. Kraven är ju 85% RF för att påbörja mattläggning, så vi är mycket nöjda.
Aridum hjälper till att optimera byggtiden
Aridum bygger på att via ett luftgenomsläppligt material under betongplattan, låta torkad varm luft tryckas in och sugas ut i motstående sida. Luften passerar i ett kontrollerat flöde på undersidan på betongen och för med sig fukt ut. När Aridum används förkortas torktiden och byggtiden i sin helhet kan därav optimeras. ByggArvid som varit entreprenör på Stadsparksvallen har visat stort intresse för Aridums system. De har varit angelägna om att lära sig mer och har efter bästa förmåga mött upp och skapat bra förutsättningar för processerna. Stadsparksvallen har varit ett bra och framgångsrikt projekt för Aridum. Som i alla större arbeten blandas lärdomar med skratt och nya insikter. Det finns fortfarande en hel del jobb kvar att göras när det gäller att få byggbranschen som helhet att inse att ett torrt och tempererat byggsätt är förutsättning för att nå optimalt resultat.
Frågor om Aridum?
Tveka inte, utan ta kontakt med oss om det är något du undrar gällande Aridum och hur vi arbetar.